Brisbane is een stad in het oosten van Australië. Het is de hoofdstad van de deelstaat Queensland. De stad is gelegen aan de oostkust van Australië aan de Brisbane River. Brisbane heeft 2.560.700 inwoners (2020) en is daarmee de derde stad van Australië, na Sydney en Melbourne. Brisbane is vooral bij jonge toeristen populair vanwege de twee grote uitgaansgebieden in de stad. In deze gebieden zijn veel clubs, bars, eet- en uitgaansgelegenheden.

Brisbane ging in 1824 als strafkolonie van start en is vernoemd naar Sir Thomas Brisbane, toenmalig gouverneur van de deelstaat Nieuw-Zuid-Wales. Toen Queensland in 1859 tot aparte deelstaat werd uitgeroepen werd Brisbane tot hoofdstad gekozen. Tot de Tweede Wereldoorlog ontwikkelde de stad zich langzaam.

Tijdens WOII was het geallieerde hoofdkwartier van Generaal Douglas MacArthur in Brisbane gevestigd en speelde de stad een centrale rol in de strijd in het zuidwestelijk deel van de Stille Oceaan. Ook het bestuurvan Nederlands-Indië verbleef tijdens de Japanse bezetting van 1942 tot 1945 in Brisbane.

In 1982 organiseerde Brisbane de Gemenebestspelen en in 1988 vond de Wereldtentoonstelling er plaats. Vanaf die periode heeft de stad een snelle groei doorgemaakt en is zij uitgegroeid tot de huidige metropool.

Brisbane heeft een typisch subtropisch klimaat met hete, vochtige zomers (december t/m maart) en zachte, droge winters (juni t/m september). Vanaf het einde van de lente (oktober) tot het begin van de herfst (maart) wordt Brisbane regelmatig getroffen door hevige onweersbuien, soms vergezeld door grote hagelstenen en zware windstoten.     

In 2032 vinden in Brisbane de Olympische Zomerspelen plaats.