Wisselslag Trainings Club 2032 

In april 2022 is de Wisselslag Trainings Club 2032 (WTC32) gestart. Vijf Nederlandse zwemverenigingen doen mee aan dit experiment, daaronder VZC. Marcel Wouda maakt iedere week twee (zware) wisselslag trainingssets die door de verenigingen in hun trainingen worden opgenomen. 

Na de Olympische Spelen van 2021 is Marcel Wouda gestopt als bondscoach. Hij is nog wel in dienst van de KNZB maar houdt zich nu bezig met het project Wisselslag 2032. Doel daarvan is om tijdens de OS 2032 één of meerdere medailles te winnen door Nederlandse zwemmers op de 200m en/of 400m wisselslag”, legt VZC-coach Harry Delno uit. ,,Achterliggende gedachte is dat zwemmers die in staat zijn om op internationaal niveau mee te kunnen doen op die wisselslag afstanden zeer waarschijnlijk ook goed zullen presteren op één of meer van de afzonderlijke zwemslagen.”  

Zwemmers die mogelijk in 2032 op de Olympische Spelen uit gaan komen zijn nu tussen de 8 en 18 jaar. Delno: ,,In Nederland werd in de afgelopen decennia vooral goed internationaal gepresteerd op de vrije slag nummers. Door jonge zwemmers breed op te leiden en niet te vroeg te laten specialiseren wordt ingeschat dat meer Nederlandse zwemmers ook op andere zwemnummers dan de vrije slag nummers op Olympische Spelen uit kunnen gaan komen.”    

,,Soms zijn het trainingen afgeleid van trainingen die door wereldtoppers gezwommen en via social media gedeeld zijn. Regelmatig worden deze trainingen geëvalueerd en worden ervaringen, tips en aanpassingen tussen Marcel Wouda en de andere trainers van de deelnemende verenigingen uitgewisseld.”    

Dat ook VZC één van de clubs is die mee mogen doen aan het WTC32-programma is volgens Delno niet zo vreemd. ,,Zwemmers van VZC hebben in de afgelopen jaren tijdens nationale en internationale kampioenschappen bewezen goede wisselslagzwemmers te zijn en over veel duurvermogen te beschikken. Naast prijzen op wisselslagafstanden werden ook prijzen gewonnen op alle afstanden in de andere slagen, van 100m tot 1500m. Dat wist Marcel Wouda ook, dus was VZC een logische keuze om uit te nodigen voor dit experiment.”