Zwemsport in Australië

Australië heeft zo’n 25 miljoen inwoners en is qua oppervlakte 185 keer zo groot als Nederland. Swimming Australia is de nationale bond voor wedstrijdzwemmen in Australië. De bond heeft ongeveer 100.000 geregistreerde leden verdeeld over 1.100 clubs in het hele land, waaronder zwemmers, coaches, officials, beheerders en vrijwilligers. De bond houdt toezicht op de organisatie en de ontwikkeling van de sport, van het hoogste nationale team, de organisatie van nationale en internationale evenementen tot en met de breedtesport op het laagste niveau. Swimming Australia wil van zwemmen de leidende sport van Australië maken. Daarvoor zijn er in het hele land zo'n 1.000 openbare zwembaden.

Ter vergelijking: Nederland heeft bij ca. 17 miljoen inwoners een zwembond (KNZB)  met ca. 400 aangesloten verenigingen met een onbekend aantal individuele leden dat volgens opgave van de KNZB de laatste jaren een aanzienlijke daling heeft doorgemaakt. Visie en beleid van de KNZB zijn op dit moment onbekend. De KNZB werkt aan " herijking van de huidige koers en zal daarom het huidige 'Actieplan Zwemmen 2021 - 2024' de komende periode goed tegen het licht houden." Nederland heeft ca. 600 openbare zwembaden. 

Dat er in Australië meer zwembaden zijn dan in Nederland is op zich niet vreemd. Door de enorme grootte van het land heeft iedere serieuze plaats in het land een eigen zwembad. De afstand tot de volgende plaats is simpelweg te groot om vaak af te leggen. Dat maakt wel dat er per inwoner in Australië meer badwater beschikbaar is dan in Nederland. 

Competitieve nationale zwemkampioenschappen werden in Australië voor het eerst gehouden in 1894. Australië had zwemmers bij de meeste grote internationale zwemevenementen sinds de Olympische Zomerspelen van 1896. 

In 2013 kreeg de Nederlander Jacco Verhaeren de leiding over het Australische zwemmen. De voormalige coach van olympisch kampioenen Pieter van den Hoogenband, Inge de Bruijn en Ranomi Kromowidjojo. In 2016 won Verhaeren in zijn derde coachjaar met de Australische zwemmers drie gouden medailles op de spelen van Rio de Janero. Op de spelen van Tokio in 2021 werden dat er negen. Nederland won geen enkele gouden medaille in Tokio bij het wedstrijdzwemmen.