Marcel Wouda

Geen zwemmer in Nederland heeft in de afgelopen eeuw zo een erelijst opgebouwd als Marcel Wouda. Hij vestigde twee keer een wereldrecord, behaalde tien Europese en twee wereldtitels en was ook nog eens 52 keer Nederlands kampioen. Als eerste Nederlandse man won hij een wereldtitel binnen het zwemmen. In het jaar 1996 won Wouda veel, maar tijdens de Spelen in Atlanta, greep hij net naast het eremetaal. Het brons op de 4 x 200m vrije slag op de Spelen van Sydney in 2000 was een mooie afsluiting van een zeer imposante zwemcarièrre. 

Na zijn actieve carrière als zwemmer ging Marcel Wouda verder als trainer en schopte het tot hoofdcoach topzwemmen bij de KNZB waar hij onder andere Olympisch kampioenen Sharon van Rouwendaal, Ranomi Kromowidjojo en Ferry Weertman onder zijn hoede had. 

In 2021 stopte Marcel Woude als hoofdcoach topzwemmen bij de KNZB. Sindsdien is hij projectcoach van het project Wisselslag 2032. Over tien jaar, als de Olympische Spelen in Brisbane (Australië) plaats vinden, wil Nederland niet alleen met een aantal wisselslagspecialisten aanwezig zijn. In Brisbane moeten de alleskunners ook een gooi doen naar olympisch eremetaal.  

Wouda heeft de verantwoordelijkheid om de komende jaren sturing te geven aan dit programma. Hij is nog altijd de enige Nederlandse man die er ooit in slaagde wereldkampioen te worden, op de 200m wisselslag tijdens de WK van 1998 in Perth (Australië). Hoe mooi zou het zijn als 34 jaar na dato de circel rond komt met een Nederlandse kampioen op een individueel wisselslagnummer.