Wisselslag Training Club 2032 van start

Voor een aantal zwemmers van VZC was het dinsdag een bijzondere training. Ze kregen namelijk training van niemand minder dan voormalig topzwemmer Marcel Wouda. Alles in het kader van het project WTC32 waarbij zwemmers in het hele land. onder meer bij VZC in Veenendaal, worden opgeleid en klaargestoomd voor de Olympische Spelen van 2032.

,,Na de Olympische Spelen van 2021 is Marcel Wouda gestopt als bondscoach. Hij is nog wel in dienst van de KNZB maar houdt zich nu bezig met het project Wisselslag 2032. Doel daarvan is om tijdens de OS 2032 één of meerdere medailles te winnen door Nederlandse zwemmers op de 200m en/of 400m wisselslag”, legt VZC-coach Harry Delno uit. ,,Achterliggende gedachte is dat zwemmers die in staat zijn om op internationaal niveau mee te kunnen doen op die wisselslag afstanden zeer waarschijnlijk ook goed zullen presteren op één of meer van de afzonderlijke zwemslagen.”

Zwemmers die mogelijk in 2032 op de Olympische Spelen uit gaan komen zijn nu tussen de 8 en 18 jaar. Delno: ,,In Nederland werd in de afgelopen decennia vooral goed internationaal gepresteerd op de vrije slag nummers. Door jonge zwemmers breed op te leiden en niet te vroeg te laten specialiseren wordt ingeschat dat meer Nederlandse zwemmers ook op andere zwemnummers dan de vrije slag nummers op Olympische Spelen uit kunnen gaan komen.”

Marcel Wouda is tot nu toe de enige Nederlandse zwemmer die ooit wereldkampioen op de lange baan is geweest bij de wisselslag. Hij werd in 1998 in Australië wereldkampioen op de 200m wisselslag. ,,Behalve het maken van een nieuw/ander opleidingsplan voor jonge Nederlandse zwemmers heeft Marcel Wouda als experiment, met een aantal verenigingen verspreid over het land, de Wisselslag Trainings Club 2032 (WTC32) opgericht. Die zeven verenigingen, waaronder VZC, passen twee keer per week in hun trainingsprogramma de door Marcel Wouda gemaakte trainingen in.”

,,Deze trainingen zijn meestal zwaarder dan Nederlandse zwemmers over het algemeen gewend zijn en gebaseerd op de wisselslag met als doel betere wisselslag zwemmers op te leiden”, vervolgt Delno. ,,De zwemtraining van afgelopen dinsdag had een duur van 1.45 uur en een totale omvang van 4.600 meter. Begonnen werd met een inzwemprogramma van 950m, vervolgens de daadwerkelijke training van in totaal 2.700 meter. Hierna werden nog wat techniekvormen gedaan en vervolgens uitgezwommen, van in totaal ook 950m.”

 ,,Soms zijn het trainingen afgeleid van trainingen die door wereldtoppers gezwommen en via social media gedeeld zijn. Regelmatig worden deze trainingen geëvalueerd en worden ervaringen, tips en aanpassingen tussen Marcel Wouda en de andere trainers van de deelnemende verenigingen uitgewisseld.”

En afgelopen dinsdag dus kwam Wouda zelf in Veenendaal bij de training kijken om te zien hoe de zwemmers daar de door hem geschreven en bedachte training er vanaf brachten. Hij gaf die training zelf en werd geassisteerd door de trainers van VZC die normaliter de zwemtraining verzorgen. De zwemmers die meededen waren in de leeftijd van 11 tot en met 18 jaar. ,,Precies vallend in de doelgroep dus. Tussen die zwemmers een aantal junioren-, jeugd- en seniorenzwemmers die de komende weken ook deel zullen gaan nemen aan de Nederlandse Junioren Kampioenschappen van 10 tot en met 12 juni in Eindhoven en het Nederlands Kampioenschap voor jeugd en senioren van 16 tot en met 19 juni in Amersfoort.”

Dat ook VZC één van de clubs is die mee mogen doen aan het WTC32-programma is volgens Delno niet zo vreemd. ,,Zwemmers van VZC hebben in de afgelopen jaren tijdens nationale en internationale kampioenschappen bewezen goede wisselslagzwemmers te zijn en over veel duurvermogen te beschikken. Naast prijzen op wisselslagafstanden werden ook prijzen gewonnen op alle afstanden in de andere slagen, van 100m tot 1500m. Dat wist Marcel Wouda ook, dus was VZC een logische keuze om uit te nodigen voor dit experiment.”