WTC32 Puur Tamminga Challenge Deel 1

Bij de WTC32 puur Tamminga Challenge Deel 1 op zaterdag 22 oktober hebben de jongens/heren van VZC vijf van de eerste zes plaatsen opgeëist op het koningsnummer, de 400 meter wisselslag. Wesley van Elst (1e), Rijk Leenders (2e), Bas Mostert (3e), Stefan van der Meer (4e) en Mathieu Gepkens (6e) lieten in het Veenendaals Vallei bad zien de wisselslag al heel aardig te beheersen. De WTC (Wisselslag Training Club) is een initiatief van de bekende oud-zwemmer Marcel Wouda om junioren- en jeugdzwemmers te motiveren met pittige en uitdagende zwemsets gericht op de wisselslag met als doel deelname aan de Olympische spelen in Brisbane Australië in 2032.

Bijzonder aan deze wedstrijd, vernoemd naar de naamsponsor Tamminga, is dat bij het bepalen van de uitslag niet alleen naar de gezwommen tijden wordt gekeken, maar ook rekening gehouden wordt met de leeftijd van de zwemmer. Op basis van het Duitse Rudolph systeem wordt een gezwommen tijd omgerekend naar punten waarbij een jongere zwemmer meer punten krijgt dan een oudere zwemmer voor dezelfde tijd. Dat dit duidelijk een verschil kan maken bleek vooral bij de jongens/heren. Op vijf van de zes afstanden was de zwemmer met de meeste punten niet de zwemmer met de snelste tijd. Bij de meisjes/dames was het precies andersom. Daar was op vijf van de zes afstanden de zwemmer met de meeste punten ook de tijdsnelste. Waarbij dan wel weer op iedere afstand een jongere zwemmer zich ondanks een langzamere tijd in de top-3 op punten wist te klasseren.

Naast de spannende onderlinge strijd tussen de zwemmers van verschillende leeftijden, kende de wedstrijd nog een hoogtepunt: de gratis ijsjes beschikbaar gesteld door de naamsponsor direct na afloop. Zwemmers, coaches en officials stonden maar wat graag in de rij voor deze lekkernij. Op zaterdag 29 oktober 2022 vindt het tweede en laatste deel van de wedstrijd plaats. Dan strijden de zwemmers opnieuw om de punten waarbij puntenklassementen over steeds twee afstanden van dezelfde slag worden opgemaakt. Met voor de top-3 per klassement een heerlijke beker van de naamsponsor en een mooie geldprijs.